Facebook Pixel

Γραμματόσημο, ένα μικρό χαρτάκι με μεγάλη ιστορία!

24/03/2023 από kalogiannis gr

Το πρώτο γραμματόσημο εκδόθηκε το 1840 από τα αγγλικά ταχυδρομεία με σκοπό τον έλεγχο της είσπραξης των εσόδων από την αλληλογραφία. Σιγά σιγά αρχίσαν να υιοθετούν αυτή τη μέθοδο και άλλες χώρες, εκτυπώνοντας τα δικά τους γραμματόσημα. Αρχικά στα γραμματόσημα απεικονίζονταν συνήθως οι ηγέτες των χωρών, αλλά η θεματολογία αρχίσε με τον καιρό να ποικίλει.

Από την αρχή κυκλοφορίας των γραμματοσήμων άρχισαν να εμφανίζονται σιγά σιγά και οι πρώτοι συλλέκτες. Τα μικρά αυτά χαρτάκια με τα όμορφα χρώματα και τις ιδιαίτερες απεικονίσεις τραβούσαν εύκολα το ενδιαφέρον. Χάρις στο μικρό τους σχήμα, τη μεγάλη ποικιλία και τη χαμηλή τους αξία έκαναν εύκολη τη συλλογή. Το χόμπι της συλλογής και μελέτης των γραμματοσήμων ονομάστηκε φιλοτελισμός. Ο φιλοτελισμός έγινε γρήγορα ένα από τα δημοφιλέστερα χόμπι με πολλούς φανατικούς συλλέκτες παγκοσμίως. Ένας φιλοτελιστής εκτός από όρεξη, μεράκι και υπομονή χρειάζεται και κάποια απλά αξεσουάρ για την έναρξη του ενδιαφέροντος αυτού χόμπι. Τα 3 βασικά αξεσουαρ ένος φιλοτελιστή είναι:
το Άλμπουμ γραμματοσήμων, η λαβίδα γραμματοσήμων και ο μεγεθυντικός φακός .

sillogi grammatosimon

ΕΛΛΑΔΑ
Στην Ελλάδα το πρώτο γραμματόσημο εκδόθηκε από τα ελληνικά ταχυδρομεία το 1861 και απεικόνιζε την κεφαλή του θεού Ερμή, τον αγγελιοφόρο των Θεών της ελληνικής μυθολογίας. Ήταν σχέδιο του Γάλλου καλλιτέχνη Albert Barre, διευθυντή του Γαλλικού νομισματοκοπείου και η εκτύπωση έγινε στη Γαλλία, με τη μέθοδο της χαλκογραφίας.

Απο τότε έως και σήμερα  πολλοί αξιόλογοι Έλληνες καλλιτέχνες σχεδίασαν γραμματόσημα εμπνευσμένα από τον μεγάλο πλούτο της χώρας μας σε ιστορία, παράδοση, τέχνες, φύση, αθλητισμό κτλ. Τα γραμματόσημα επίσης απεικόνισαν και τίμησαν σημαίνοντα πρόσωπα της Ελλάδας όπως ποιητές, ιστορικούς, συγγραφείς, μουσουργούς.

Melina Merkouri Greek stamp 1995 Odysseas Elitis greek stamp 1997

Η ελληνική επανάσταση αποτέλεσε πολλές φορές έμπνευση για την έκδοση θεματικών σειρών γραμματόσημων.  Το 1930 εκδόθηκε η αναμνηστική έκδοση για τα 100 χρόνια της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Η σειρά αυτή, γνωστή και ως "Σειρά των Ηρώων", είναι μια από της πιο δημοφιλής και όμορφες σειρές αποτελούμενη από 18 γραμματόσημα.

Για την 25η Μαρτίου σας ευχόμαστε Χρόνια πολλά με ένα από αυτά!

    ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΟ ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ