Facebook Pixel

Κατασκευή Χαρταετού

07/03/2021 από kalogiannis gr

Ο χαρταετός είναι μια κατασκευή με καταγωγή από την αρχαία Κίνα και ιστορία άνω των 2000 χρόνων. Χρησιμοποιήθηκε σε θρησκευτικές τελετές, εορτασμούς, επιστημονικά πειράματα, αλλά και για παιχνίδι. 
Παραδοσιακά στην Ελλάδα το πέταγμα του χαρταετού γίνεται κατά τους υπαίθριους εορτασμούς της Καθαράς Δευτέρας τα λεγόμενα “Κούλουμα”. 
Υπάρχουν χαρταετοί σε διάφορα σχήματα. Στην Ελλάδα το πιο σύνηθες σχήμα είναι το εξάγωνο.

Η κατασκευή του χαρταετού γίνεται με απλά υλικά χαμηλού κόστους. Η όλη διαδικασία περιλαμβάνει λίγα βήματα και σίγουρα αξίζει να τη δοκιμάσετε!

Δείτε βήμα βήμα πώς να φτιάξετε εύκολα το δικό σας χαρταετό

ΥΛΙΚΑ
3 πηχάκια από καλάμι ή από ελαφρύ ξύλο (80cm το καθένα)
Σπάγκος
Χαρτί για χαρταετό ή νάιλον
Μολύβι
Κόλλα
Χρωματιστά χαρτιά , Γκοφρέ λωρίδες ή εφημερίδες, για την ουρά
Ψαλίδι

ΒΗΜΑΤΑ

Βήμα 1 (Σκελετός)
Φτιάχνουμε το σκελετό ενώνοντας τα πηχάκια στο κέντρο και περιμετρικά με το σπάγκο, σχηματίζοντας ένα κανονικό εξάγωνο

Βήμα 2 (Ιστίο)
Τοποθετούμε το σκελετό πάνω στο χαρτί και σχεδιάζουμε το περίγραμμα του με ένα μολύβι. Στη συνέχεια σχεδιάζουμε ένα δεύτερο περίγραμμα μεγαλύτερο κατά 5cm από το πρώτο και κόβουμε γύρω γύρω (σχήμα 2). Στρέφουμε το χαρτί προς τα μέσα και το κολλάμε προσεκτικά στο σκελετό

Βήμα 3 (Ζύγια)
Κόβουμε 3 ίσα κομμάτια σπάγκου με μήκος όσο το μισό από το κάθε πηχάκι Περνάμε το ένα κομμάτι στο κέντρο του χαρταετού και το δένουμε γερά στο σημείο που ενώνονται τα ξύλα. Στη συνέχεια δένουμε τα άλλα 2 κομμάτια στις δύο άκρες μιας πλευράς και τα ενώνουμε με το κεντρικό. Τα 2 τρίγωνα που σχηματίζονται πρέπει να είναι ισοσκελή. Στο σημείο ένωσης των 2 τριγώνων (σημείο Δ) δένουμε την καλούμπα, δηλαδή ένα κουβάρι από γερό σπάγκο για το πετάγμα του χαρταετού μας.

Βήμα 4 (Ουρά)
Για να φτιάξουμε την ουρά κόβουμε 2 ίσα κομμάτια σπάγκου με μήκος όσο το μισό από το κάθε πηχάκι Περνάμε σπάγκο στις άκρες από τα δύο διπλανά πιχάκια και τα ενώνουμε με έναν κόμπο. Στο σημείο του κόμπου δένουμε ένα άλλο μεγάλο κομμάτι σπάγκου με μήκος 3 με 4 φορές μεγαλύτερο από τον χαρταετό. Στο μεγάλο κομμάτι σπάγκου τοποθετούμε χρωματιστά κομμάτια χαρτιού ή εφημερίδας, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους 20cm. Το φάρδος των λωρίδων της ουράς πρέπει να είναι 3cm και το μήκος τους περίπου 30cm. H μεταξύ τους απόσταση πρέπει να είναι γύρω στα 20cm.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
_Το εξάγωνο του σκελετού πρέπει να είναι κανονικό (όλες οι πλευρές του να είναι ίσες)
_Η ουρά είναι πολύ σημαντική για το πέταγμα του χαρταετού. Πρέπει να είναι πυκνή με μήκος 3 με 4 φορές μεγαλύτερο από τον χαρταετό. Αν ο χαρταετός κάνει τούμπες είναι σημάδι ότι πρέπει να μεγαλώσουμε την ουρά.
_Στα ζύγια είναι σημαντικό η κάθε πλευρά να έχει το ίδιο μήκος με την άλλη. Σε διαφορετική περίπτωση ο χαρταετός σας θα έχει απώλεια ισορροπίας από την μεριά που έχει τον πιο κοντό σπάγκο.
_Για μια πιο εύκολη μεταφορά χωρίς μπερδέματα καλό είναι να μη συνδέσουμε την ουρά από την αρχή, αλλά όταν φτάσουμε στο χώρο που θα πετάξουμε το χαρταετό μας.

! Προσοχή ο χώρος που θα πετάξουμε το χαρταετό πρέπει να είναι ανοιχτός μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια.

"H κατασκευή του χαρταετού είναι μια πολύ δημιουργική και διασκεδαστική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους, που αξίζει σίγουρα να τη δοκιμάσετε!"

φτιάξτε το δικό σας χαρταετό
Καλή επιτυχία!